Γιατί να Πάω σε Ψυχολόγο;
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε: «Έχω φίλους, οικογένεια ή σύντροφο. Χρειάζομαι πραγματικά έναν ψυχολόγο;». Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας αγαπημένα πρόσωπα που θα μας ακούσουν και θα μας στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει μια πιο ουσιαστική βοήθεια και να συμβάλει πραγματικά στην αλλαγή της ζωής μας.
Ένας ψυχολόγος θα σε ακούσει με προσοχή και θα σε καθοδηγήσει να ανακαλύψεις και να φροντίσεις τις πληγωμένες πλευρές του εαυτού σου. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τη μοναδικότητά σου και να καλλιεργήσεις μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό σου. Η επαγγελματική υποστήριξη που προσφέρει ένας ψυχολόγος είναι ανεκτίμητη για την ψυχική σου υγεία και την προσωπική σου ανάπτυξη.
Πώς θα Καταλάβω ότι Χρειάζομαι Ψυχολογική Υποστήριξη;
Σχεδόν όλοι μας αντιμετωπίζουμε κατά περιόδους δυσκολίες στη ζωή μας. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κοινωνική και ψυχολογική μας προσαρμογή, διαταράσσοντας την καθημερινότητά μας. Συχνά εκδηλώνονται με άγχος, εντάσεις, ξεσπάσματα ή εκρήξεις θυμού, καθώς και σχέσεις στις οποίες αισθανόμαστε ότι δεν μας εκτιμούν.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να βιώνουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση ή να αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε. Αναζητούμε την αποδοχή και βοήθεια από τους άλλους, χωρίς όμως να έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο όπου συνειδητοποιούμε την ανάγκη να κάνουμε μια νέα αρχή σε διάφορους τομείς της ζωής μας.
Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτές τις καταστάσεις. Ένας ψυχολόγος μπορεί να μας καθοδηγήσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να αναπτύξουμε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους και των συναισθημάτων μας, και να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία.
Διασφαλίζεται το Απόρρητο της Θεραπείας μου;
Οτιδήποτε ειπωθεί κατά τη διάρκεια κάθε θεραπευτικής συνεδρίας είναι απόλυτα εμπιστευτικό και προστατεύεται από το απόρρητο. Σύμφωνα με τον νόμο 991/1979, ο/η ψυχολόγος «πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια κατά την άσκηση του επαγγέλματός του». Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχολόγος δεν παρέχει καμία πληροφορία για τον πελάτη του σε τρίτους χωρίς τη δική του έγκριση.
Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι σε περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκου ή όταν κάποιος απειλεί ότι θα βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον τρίτο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άρση του απορρήτου είναι υποχρεωτική για να προστατευτεί η ζωή και η ασφάλεια των εμπλεκομένων.
Η τήρηση της εχεμύθειας είναι θεμελιώδης για τη θεραπευτική σχέση, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να μοιραστείτε ελεύθερα και ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας χωρίς τον φόβο ότι θα αποκαλυφθούν σε άλλους.